W cywilizacji jest wiele rzeczy od czasów starożytnych Greków; wnieśli literaturę, filozofię, demokrację, teatr i igrzyska olimpijskie. Ale ile z tego, co jedli i jak jedli, przetrwało w dzisiejszej Grecji?
Niektóre potrawy, takie jak pasteli (greckie cukierki z miodem sezamowym), niewątpliwie istnieją od dawna. Niestety, historycy mogą nigdy nie mieć pewności co do składników i potraw w starożytnej greckiej kuchni. Jeśli chodzi o sposób odżywiania się, starożytni Grecy jedli tak, jak współcześnie, po trzy posiłki dziennie. Budzili się i jedli śniadanie, w południe wychodzili z pracy na obiad, a dzień kończyli obiadem i może deserem.
Greckie śniadanie
Większość starożytnych Greków jadła to samo na śniadanie - chleb maczany w winie. Chleb był wytwarzany z jęczmienia , głównego źródła wszelkiego chleba w starożytności. Prawdopodobnie było ciężko, dlatego Grecy maczali go w winie, aby zmiękczyć i ułatwić jedzenie. Grecy jedli też coś, co nazywa się teganites (τηγανίτης), co przypomina naleśnika. Były robione z mąki pszennej, oliwy z oliwek, miodu i zsiadłego mleka i zwykle polane miodem lub serem.
Grecki lunch
Chleb i wino pojawiały się również podczas tego południowego posiłku, ale Grecy pili nieco więcej wina niż po prostu maczali w nim chleb. Lunch był uważany za przekąskę w południe, więc Grecy często jedli stosunkowo lekkie potrawy, takie jak figi , solona ryba, sery, oliwki i więcej chleba.
Grecka kolacja
Kolacja była i nadal jest najważniejszym posiłkiem dnia w Grecji. W dawnych czasach wszyscy spotykali się z przyjaciółmi - nie rodziną - i dyskutowali o takich sprawach, jak filozofia, a może tylko codzienne wydarzenia. Mężczyźni i kobiety zwykle jedli osobno. W niektórych domach zniewoleni ludzie podawali najpierw kolację mężczyznom, potem kobietom, a potem sobie. Jeśli rodzina nie miała niewolników, kobiety w domu służyły najpierw mężczyznom, a potem jadły, gdy mężczyźni skończyli. Kolacja była wtedy, gdy większość jedzenia została skonsumowana. Starożytni Grecy jedli jajka od przepiórek i kur, ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sery, chleb, figi i wszelkie warzywa, które mogli uprawiać, w tym rukolę, szparagi, kapustę, marchewkę i ogórki. Mięso było zarezerwowane dla bogatych.
Dlaczego wino i woda do greckich posiłków
Oprócz wody głównym napojem starożytnych Greków było wino. (Noszenie wody było codziennym zajęciem kobiet w domu). Grecy pili wino przy wszystkich posiłkach iw ciągu dnia. Wytwarzali wina czerwone, białe, różowe i porto, a głównymi obszarami produkcji były Thasos, Lesbos i Chios. Ale starożytni Grecy nie pili wina wprost - uważano to za barbarzyńskie. Całe wino zostało pokrojone wodą. Grecy pili dla przyjemności picia, a nie z zamiarem upicia się. Pili także kykeon (κυκεών), połączenie kleiku jęczmiennego, wody (lub wina), ziół i koziego sera o konsystencji prawie przypominającej szejk.
Grecki deser
Deser był prostą przyjemnością w czasach starożytnej Grecji; nie było takich wyszukanych słodyczy, jak dziś. Surowy cukier był nieznany starożytnym Grekom, więc miód był głównym słodzikiem. Sery, figi czy oliwki skropione miodem stanowiły typowe zakończenie wieczornego posiłku.