Grecka chałwa to niezwykle znany słodki deser, który ma długą historię w kuchni greckiej. Chałwa pochodzi od arabskiego słowa „halwa”, co oznacza słodki wyrób cukierniczy. Podczas gdy chałwa cieszy się popularnością w wielu kulturach na całym świecie, grecka wersja ma swoje własne, odrębne cechy i smaki.
Grecka oliwa z oliwek extra virgin jest jednym z produktów bardzo wysokiej jakości wśród olejów znajdujących się na rynku. Oliwa jest produkowana z różnych odmian oliwek, zbieranych z drzew oliwnych uprawianych w Grecji, a przede wszystkim na Krecie. Oliwa z oliwek extra virgin jest wyjątkowa ze względu na swój naturalny proces produkcji, unikalne walory smakowe i właściwości prozdrowotne.
Ocet balsamiczny, znany po grecku jako „balsamico”, nie jest tradycyjnie produktem greckim, ale świetnie przyjął się w greckiej kuchni i jest uwielbiany i produkowany przez Greków. Ocet balsamiczny pochodzi z Włoch, a konkretnie z regionu Modena i Reggio Emilia.
Przedstawiamy Wam kilka ciekawych faktów na temat greckich oliwek jak na przykład ten, dotyczący najpopularniejszych i najczęściej spożywanych oliwek, czy ten o maceracji i jaki ma ona wpływ na ich smak?
Zajrzyjcie koniecznie do tego wpisu! Znajdziecie w nim przepis na jedną z najlepszych i najczęściej spożywanych przez Greków potrawę!
Dolmades to nadziewane liście winorośli pochodzące z Grecji, wypełnione w głównej mierze mieloną jagnięciną, odrobiną ryżu i domieszką innych składników oraz przypraw takich jak: drobno pokruszone liście mięty, kopru włoskiego lub pietruszki, koperek, czosnek, orzeszki pinii lub porzeczki.
Ser halloumi swój smak zawdzięcza kilku składnikom. Przede wszystkim do produkcji sera halloumi stosuje się mleko pochodzące od różnych zwierząt. Dzięki temu ma swój niepowtarzalny aromat i smak. To mleko kozie lub owcze najczęściej nadaje serowi halloumi naturalny i bogaty smak.
Najwcześniejsze wzmianki o wytwarzaniu sera można znaleźć w starożytnej Grecji, a dokładnie w „Odysei ” Homera. Bohater greckiego eposu Cyklop Polifem jako pierwszy przygotowuje praprzodka fety, który przewożąc owcze mleko w skórzanych workach pewnego dnia zauważa, że mleko zsiadło i przybrało stałą formę, a w dodatku świetnie smakowało.
Jeśli chodzi o greckie słodkości, to mowa oczywiście o chrupiącej, orzechowej, migdałowej, nasączonej gęstym, słodkim syropem baclavie! Baklava to pyszny, tradycyjny grecki deser, złożony z warstw chrupiącego ciasta filo, nadziewanego posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub migdałami i nasączonej syropem miodowym. Ta słodycz to po prostu niebo w gębie!
Oliwa z oliwek to naturalny olej, który otrzymuje się poprzez proces tłoczenia całych oliwek. Oliwka to owoc rosnący na drzewach pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Ma niezwykle wyjątkowy i wyrafinowany smak, który zależny od kraju jej pochodzenia – niektóre oliwki są łagodne, inne oliwki są bardziej pieprzne, a nawet gorzkie. Techniki ich przetwarzania dają oliwy z oliwek różnych „gatunków”, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane.