
Przedstawiamy Wam kilka ciekawych faktów na temat greckich oliwek jak na przykład ten, dotyczący najpopularniejszych i najczęściej spożywanych oliwek, czy ten o maceracji i jaki ma ona wpływ na ich smak?
Przedstawiamy Wam kilka ciekawych faktów na temat greckich oliwek jak na przykład ten, dotyczący najpopularniejszych i najczęściej spożywanych oliwek, czy ten o maceracji i jaki ma ona wpływ na ich smak?
Zajrzyjcie koniecznie do tego wpisu! Znajdziecie w nim przepis na jedną z najlepszych i najczęściej spożywanych przez Greków potrawę!
Dolmades to nadziewane liście winorośli pochodzące z Grecji, wypełnione w głównej mierze mieloną jagnięciną, odrobiną ryżu i domieszką innych składników oraz przypraw takich jak: drobno pokruszone liście mięty, kopru włoskiego lub pietruszki, koperek, czosnek, orzeszki pinii lub porzeczki.
Najwcześniejsze wzmianki o wytwarzaniu sera można znaleźć w starożytnej Grecji, a dokładnie w „Odysei ” Homera. Bohater greckiego eposu Cyklop Polifem jako pierwszy przygotowuje praprzodka fety, który przewożąc owcze mleko w skórzanych workach pewnego dnia zauważa, że mleko zsiadło i przybrało stałą formę, a w dodatku świetnie smakowało.
Jeśli chodzi o greckie słodkości, to mowa oczywiście o chrupiącej, orzechowej, migdałowej, nasączonej gęstym, słodkim syropem baclavie! Baklava to pyszny, tradycyjny grecki deser, złożony z warstw chrupiącego ciasta filo, nadziewanego posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub migdałami i nasączonej syropem miodowym. Ta słodycz to po prostu niebo w gębie!
Oliwa z oliwek to naturalny olej, który otrzymuje się poprzez proces tłoczenia całych oliwek. Oliwka to owoc rosnący na drzewach pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Ma niezwykle wyjątkowy i wyrafinowany smak, który zależny od kraju jej pochodzenia – niektóre oliwki są łagodne, inne oliwki są bardziej pieprzne, a nawet gorzkie. Techniki ich przetwarzania dają oliwy z oliwek różnych „gatunków”, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane.
Herbatka górska swoją nazwę zawdzięcza miejscu z którego pochodzi. Gojnik, bo o nim właśnie mowa, rośnie na zboczach górskich, powyżej 1000 m, n.p.m. Gojnik znany jest również jako szałwia libańska i jest rośliną leczniczą, stosowaną od wieków. Największą popularnością cieszy się w rejonach Morza Śródziemnego, półwyspu Bałkańskiego oraz Bliskiego Wschodu.
Greckie słodkości są niezwykle różnorodne i smaczne. W kuchni greckiej istnieje wiele pysznych deserów i ciastek, które są uwielbiane zarówno przez Greków, turystów odwiedzających Grecję oraz ludzi na całym świecie.
Grecka kuchnia słynie z przypraw i ziół. To właśnie tym dodatkom zawdzięcza swój wyjątkowy zapach, aromat i smak. Grecy potrafią z najprostszej potrawy stworzyć kulinarne cudo, a jak to mówią w prostocie siła.
Pochodzące od arabskiego słowa halwa, oznacza słodkie wyroby cukiernicze. Pochodzenie chałwy jest szeroko dyskutowane, a prawie każda kultura Bliskiego Wschodu uważa ją za własną. Niektórzy uczeni twierdzą, że pochodzi z Bizancjum (aktualnie Stambuł) przed XII wiekiem, podczas gdy inni uważają, że pochodzi z 3000 p.n.e.