Przedstawiamy Wam kilka ciekawych faktów na temat greckich oliwek:
- Grecja jest jednym z największych producentów oliwek na świecie, a produkcja oliwek stanowi kluczową gałąź gospodarki kraju. W Grecji uprawia się wiele odmian oliwek, z których najpopularniejsze to Kalamata, Koroneiki, i Manzanilla.
- Oliwki to jeden z najważniejszych składników diety Śródziemnomorskiej, której Grecja jest jednym z głównych przedstawicieli. Spożywanie oliwek i oleju z oliwek jest uważane za zdrowe dla organizmu i ma wiele korzystnych właściwości.
- Oliwki konserwuje się na wiele różnych sposobów, zwłaszcza w solance, oleju, occie lub w puszkach. W Grecji najpopularniejszym sposobem konserwacji oliwek jest maceracja w oleju z oliwek i ziołach, co nadaje im charakterystyczny smak i aromat.
- W Grecji oliwki spożywa się na wiele sposobów, zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do potraw. Najbardziej znane greckie dania z oliwkami to m.in. grecka sałatka, pasty oliwkowe (np. tapenada) czy pieczone mięsa z oliwkami.
- Tradycyjne greckie oliwki Kalamata uzyskały oznaczenie Pochodzenie Chronione (PDO). Oznaczenie to oznacza, że oliwki Kalamata są produkowane wyłącznie w określonych regionach i według określonych standardów jakościowych.
- Oliwki są także ważnym symbolem kultury greckiej i stanowią stałą część greckiej tradycji kulinarnej i kulturowej.
- Greckie oliwki są bogate w tłuszcze i błonnik. Zawierają również wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, magnez i witamina E. Są też źródłem kwasu oleinowego, który jest korzystny dla zdrowia serca.
Nie zapominajcie, że oliwki greckie są dość kaloryczne i zawierają dużo soli, dlatego nie należy ich spożywać w nadmiarze, zwłaszcza jeśli ktoś ma problemy z nadciśnieniem lub chce schudnąć.
Polecamy Wam oliwki na zdrowie!