Produkt dnia
Świąteczny Kosz Prezentowy II
Świąteczny Kosz Prezentowy II

160,00 zł

szt.
Świąteczny Kosz Prezentowy I
Świąteczny Kosz Prezentowy I

110,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy III
Świąteczny kosz prezentowy III

200,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy IV
Świąteczny kosz prezentowy IV

260,00 zł

szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy starożytnej Grecji cz.I 0
Przepisy starożytnej Grecji cz.I

Pokarmy starożytnej Grecji  były zróżnicowane, z koncentracją na warzywa, rośliny strączkowe, owoce, ryby, a wybór mięs pieczone na pluje, gotowane lub gotowane w kuchenkach. Podczas gdy zwykły człowiek jadł jaja przepiórcze i kury, rośliny strączkowe, oliwki i, co najważniejsze, chleb z jęczmienia, mięso było zarezerwowane dla bogatych. Woda i wino były powszechne przez cały dzień. Ponieważ cukier nie był znany, miód był słodzikiem większości deserów.

Niektóre zwyczaje mogą wydawać się dziś dziwne, jak gotowanie ryby z serem lub polewanie wina. To, co charakteryzowało starożytne greckie jedzenie, to prostota i to, jak najlepsze z kilku składników. W naszej kolekcji znajdują się dania z tamtych czasów, więc możesz wnieść na swój stół trochę historii w postaci smacznych zup, deserów i napojów.

Fassolatha

To narodowe danie greckie jest w menu każdego tygodnia w większości gospodarstw domowych. Uważa się, że jadano go już w starożytności, a przepis wykorzystuje bardzo proste składniki, takie jak oliwa z oliwek, warzywa, pomidory i liść laurowy, aby perfumować bogatą białą fasolę gotowaną w wodzie. Chociaż przepis gotuje się w 2 godziny, wymaga moczenia fasoli przez noc. W ten sposób zachowują jędrność, ale szybciej gotują. Jeśli nie masz czasu, użyj szybkiej metody gotowania fasoli z wodą i solą i pozwól im odpocząć tylko przez 1 godzinę, aby nieco zmiękczyć. Gotuj fasolę przez godzinę w wodzie i oliwie z oliwek, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkową godzinę.

Gastrin (starożytna baklava)

To wczesna wersja baklawy. Wymieszaj proste ciasto mączne z wodą, solą i oliwą z oliwek. To będzie podstawa, środkowa i górna warstwa deseru. Przygotuj miksturę z soku z cytryny, orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich, sezamu, maku, miodu i pieprzu na wierzch i środkową warstwę ciasta. Piec przez 30 minut i moczyć w cukrze, wodzie i syropie petimezi przez 4 godziny. Ten poprzednik słynnej, warstwowej baklawy jest delikatnie słodki i zawiera białko orzechowe. Trochę to dużo, więc pokrój go w małe trójkąty, gdy nadejdzie pora podania.

Loukoumades (miód ptysiowy)

Loukoumades to jedne z pierwszych odnotowanych deserów w historii, których historia sięga 776 rpne Te smażone na głębokim tłuszczu wypieki przypominające pączki są jednymi z najbardziej lubianych greckich przysmaków do dziś i są stosunkowo łatwe do wykonania. Zrób ciasto drożdżowe – niech wyrasta przez 2 godziny. Zrób syrop z cynamonem, wodą, miodem i cukrem. Smażyć małe kuleczki ciasta, aż się napuchną i uzyskają ciemnozłoty kolor. Nasącz olej ręcznikiem papierowym, zanurz w syropie i natychmiast podawaj. Posyp cynamonem lub cukrem pudrem.

Sardynki z Oregano i Czosnkiem

Kluczem do tego przepisu jest znalezienie świeżych sardynek. Sardynki w puszce nie nadają się do przygotowania, a smak słonej wody morskiej nie jest lepszy od świeżej ryby. Ponieważ Grecja ma duże wybrzeże, naturalne jest, że ryby i owoce morza były i są ulubionymi potrawami, bardzo powszechnymi we wszystkich gospodarstwach domowych.

Ten prosty tradycyjny przepis wykorzystuje oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz, czosnek i cytrynę, aby dodać smaku tej łuszczącej się rybie. Wyczyść rybę, dodaj pozostałe składniki i piecz przez 45 minut.

  

Zapraszamy do  naszego sklepu z oryginalnymi produktami greckimi --> www.grekosshop.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl