Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy starożytnej Grecji cz.I 0
Przepisy starożytnej Grecji cz.I

Pokarmy starożytnej Grecji  były zróżnicowane, z koncentracją na warzywa, rośliny strączkowe, owoce, ryby, a wybór mięs pieczone na pluje, gotowane lub gotowane w kuchenkach. Podczas gdy zwykły człowiek jadł jaja przepiórcze i kury, rośliny strączkowe, oliwki i, co najważniejsze, chleb z jęczmienia, mięso było zarezerwowane dla bogatych. Woda i wino były powszechne przez cały dzień. Ponieważ cukier nie był znany, miód był słodzikiem większości deserów.

Niektóre zwyczaje mogą wydawać się dziś dziwne, jak gotowanie ryby z serem lub polewanie wina. To, co charakteryzowało starożytne greckie jedzenie, to prostota i to, jak najlepsze z kilku składników. W naszej kolekcji znajdują się dania z tamtych czasów, więc możesz wnieść na swój stół trochę historii w postaci smacznych zup, deserów i napojów.

Fassolatha

To narodowe danie greckie jest w menu każdego tygodnia w większości gospodarstw domowych. Uważa się, że jadano go już w starożytności, a przepis wykorzystuje bardzo proste składniki, takie jak oliwa z oliwek, warzywa, pomidory i liść laurowy, aby perfumować bogatą białą fasolę gotowaną w wodzie. Chociaż przepis gotuje się w 2 godziny, wymaga moczenia fasoli przez noc. W ten sposób zachowują jędrność, ale szybciej gotują. Jeśli nie masz czasu, użyj szybkiej metody gotowania fasoli z wodą i solą i pozwól im odpocząć tylko przez 1 godzinę, aby nieco zmiękczyć. Gotuj fasolę przez godzinę w wodzie i oliwie z oliwek, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkową godzinę.

Gastrin (starożytna baklava)

To wczesna wersja baklawy. Wymieszaj proste ciasto mączne z wodą, solą i oliwą z oliwek. To będzie podstawa, środkowa i górna warstwa deseru. Przygotuj miksturę z soku z cytryny, orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich, sezamu, maku, miodu i pieprzu na wierzch i środkową warstwę ciasta. Piec przez 30 minut i moczyć w cukrze, wodzie i syropie petimezi przez 4 godziny. Ten poprzednik słynnej, warstwowej baklawy jest delikatnie słodki i zawiera białko orzechowe. Trochę to dużo, więc pokrój go w małe trójkąty, gdy nadejdzie pora podania.

Loukoumades (miód ptysiowy)

Loukoumades to jedne z pierwszych odnotowanych deserów w historii, których historia sięga 776 rpne Te smażone na głębokim tłuszczu wypieki przypominające pączki są jednymi z najbardziej lubianych greckich przysmaków do dziś i są stosunkowo łatwe do wykonania. Zrób ciasto drożdżowe – niech wyrasta przez 2 godziny. Zrób syrop z cynamonem, wodą, miodem i cukrem. Smażyć małe kuleczki ciasta, aż się napuchną i uzyskają ciemnozłoty kolor. Nasącz olej ręcznikiem papierowym, zanurz w syropie i natychmiast podawaj. Posyp cynamonem lub cukrem pudrem.

Sardynki z Oregano i Czosnkiem

Kluczem do tego przepisu jest znalezienie świeżych sardynek. Sardynki w puszce nie nadają się do przygotowania, a smak słonej wody morskiej nie jest lepszy od świeżej ryby. Ponieważ Grecja ma duże wybrzeże, naturalne jest, że ryby i owoce morza były i są ulubionymi potrawami, bardzo powszechnymi we wszystkich gospodarstwach domowych.

Ten prosty tradycyjny przepis wykorzystuje oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz, czosnek i cytrynę, aby dodać smaku tej łuszczącej się rybie. Wyczyść rybę, dodaj pozostałe składniki i piecz przez 45 minut.

  

Zapraszamy do  naszego sklepu z oryginalnymi produktami greckimi --> www.grekosshop.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl