Dolmades to nadziewane liście winorośli pochodzące z Grecji, wypełnione w głównej mierze mieloną jagnięciną, odrobiną ryżu i domieszką innych składników oraz przypraw takich jak: drobno pokruszone liście mięty, kopru włoskiego lub pietruszki, koperek, czosnek, orzeszki pinii lub porzeczki. Dolmades mogą być podawane na gorąco i na zimno. W wersji na gorąco serwowane są z bulionem drobiowym i sosem na bazie cytryny, czyli tzw. avgolemono, na zimno natomiast z odrobiną oliwy z oliwek i cytryną. W Turcji czy w Iranie dolma głównie przygotowywane są bez mięsa a jedynie z samym, dobrze przyprawionym ryżem. Czasem również z dodatkiem orzeszków pinii i porzeczek. Na całym Bliskim Wschodzie do nadziewania dolamdes służą liście winorośli, szpinaku, boćwiny i kapusty. W Grecji jednak tradycyjne dolmades składają się tylko ze świeżych i sprężystych liści winogron, a ich nadzieniem jest w większości przypadków jagnięcina z ryżem. Tylko w Grecji dolma podawane są z sosem avgolemono. To ich charakterystyczna cecha!
Dolmades podawane na gorąco z sosem może stanowić danie główne. Najczęściej jednak podawane są w Grecji właśnie na zimno, jako przystawka poprzedzająca niemal wszystkie greckie potrawy. Dolmades są wówczas w temperaturze pokojowej, posmarowane odrobiną oliwy z oliwek oraz skropione sokiem z cytryny. Często też cytryna podawana jest do dolmades i każdy może jej użyć do woli lub nie : ) W komplecie z nimi wędrują też inne przystawki tj. tzatziki (sałatka z tartego świeżego ogórka, czosnku i jogurtu), taramosalata (różowe puree z rybiej ikry), keftedes (pikantne klopsiki z czosnkiem), spanakopites (drobne trójkątne placki szpinakowe) i meletzanasalata (pasta z pikantnym, gotowanym bakłażanem). Nie zapomnij nigdy, że tradycjnie do greckiego posiłku należy zamówić kieliszek Ouzo lub zimne piwo. Wtedy dolmadakia smakuje wybitnie! : )
Przedstawiamy Wam prosty przepis na dolmades, a dla tych co nie mają czasu na pichcenie w kuchni, polecamy nasze dolmades, które przywozimy Wam prosto z Grecji! Znajdziecie je tutaj --> Dolamdes - greckie przysmaki
Dolmades ok 40 sztuk
Składniki:
- 40 liści winogron (marynowanych w solance)
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- garść drobno posiekanego kopru włoskiego (liście)
- 1 łyżeczka kminku zmielonego (po uprzednim podsmażeniu go na patelni bez tłuszczu)
- dużo świeżo zmielonego pieprzu czarnego (tak lubią Grecy, możesz dać tak, jak lubisz)
- szczypta soli (nie zawsze jest potrzebna, ponieważ liście są już słonawe))
- 2 białe cebule - drobno posiekane
- sok z 2 cytryn
- 1/4 szklanki greckiej oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj ryż, liście kopru włoskiego, kminek, pieprz, sól, cebulę a następnie odstaw.
- Liście winorośli dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz je na papierowych ręcznikach.
- Teraz nadziewamy liście à połóż je błyszczącą stroną na dłoni z łodygą skierowaną do siebie. Umieść łyżeczkę nadzienia na środku liścia i zagnij najpierw z jednej strony, potem z drugiej, a następnie zwiń w małą paczuszkę.
- Powtarzaj tą czynność, aż wszystkie liście zostaną wypełnione.
- Wyłóż dno (płytkiej) patelni warstwą liści winogron, by uniknąć ich przypalenia.
- Umieść przygotowane dolmades na patelni.
- Zalej je sokiem z jednej cytryny oraz wodą i odrobiną oliwy z oliwek tak, by były zakryte do połowy. Połóż najlepiej na nie płaski talerz, żeby dolmades były płaskie po wyjęciu z patelni.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut.
- Następnie zdejmij z patelni do naczynia do serwowania.
- Teraz zalej gotowe dolmades pozostałą częścią soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Το πιάτο είναι έτοιμο! (Danie gotowe! : ))
Podawaj je na ciepło lub na zimno!
Życzymy smacznego!
---
Po inne greckie produkty zapraszamy na www.grekosshop.pl