Produkt dnia
Świąteczny Kosz Prezentowy II
Świąteczny Kosz Prezentowy II

160,00 zł

szt.
Świąteczny Kosz Prezentowy I
Świąteczny Kosz Prezentowy I

110,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy III
Świąteczny kosz prezentowy III

200,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy IV
Świąteczny kosz prezentowy IV

260,00 zł

szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Nadziewane liście winogron to coś w stylu greckim! 0
Nadziewane liście winogron to coś w stylu greckim!

Dolmades to nadziewane liście winorośli pochodzące z Grecji, wypełnione w głównej mierze mieloną jagnięciną, odrobiną ryżu i domieszką innych składników oraz przypraw takich jak: drobno pokruszone liście mięty, kopru włoskiego lub pietruszki, koperek, czosnek, orzeszki pinii lub porzeczki. Dolmades mogą być podawane na gorąco i na zimno. W wersji na gorąco serwowane są z bulionem drobiowym i sosem na bazie cytryny, czyli tzw. avgolemono,  na zimno natomiast z odrobiną oliwy z oliwek i cytryną. W Turcji czy w Iranie dolma głównie przygotowywane są bez mięsa a jedynie z samym, dobrze przyprawionym ryżem. Czasem również z dodatkiem orzeszków pinii i porzeczek. Na całym Bliskim Wschodzie do nadziewania dolamdes służą liście winorośli, szpinaku, boćwiny i kapusty. W Grecji jednak tradycyjne dolmades składają się tylko ze świeżych i sprężystych liści winogron, a ich nadzieniem jest w większości przypadków jagnięcina z ryżem. Tylko w Grecji dolma podawane są z sosem avgolemono. To ich charakterystyczna cecha!

Dolmades podawane na gorąco z sosem może stanowić danie główne. Najczęściej jednak podawane są w Grecji właśnie na zimno, jako przystawka poprzedzająca niemal wszystkie greckie potrawy. Dolmades są wówczas w temperaturze pokojowej,  posmarowane odrobiną oliwy z oliwek oraz skropione sokiem z cytryny. Często też cytryna podawana jest do dolmades i każdy może jej użyć do woli lub nie : ) W komplecie z nimi wędrują też inne przystawki tj. tzatziki (sałatka z tartego świeżego ogórka, czosnku i jogurtu), taramosalata (różowe puree z rybiej ikry), keftedes (pikantne klopsiki z czosnkiem), spanakopites (drobne trójkątne placki szpinakowe) i meletzanasalata (pasta z pikantnym, gotowanym bakłażanem). Nie zapomnij nigdy, że tradycjnie do greckiego posiłku należy zamówić kieliszek Ouzo lub zimne piwo. Wtedy dolmadakia smakuje wybitnie! : )

Przedstawiamy Wam prosty przepis na dolmades, a dla tych co nie mają czasu na pichcenie w kuchni, polecamy nasze dolmades, które przywozimy Wam prosto z Grecji! Znajdziecie je tutaj -->  Dolamdes - greckie przysmaki

Dolmades ok 40 sztuk

Składniki:

  • 40 liści winogron (marynowanych w solance)
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • garść drobno posiekanego kopru włoskiego (liście)
  • 1 łyżeczka kminku zmielonego (po uprzednim podsmażeniu go na patelni bez tłuszczu)
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu czarnego (tak lubią Grecy, możesz dać tak, jak lubisz)
  • szczypta soli (nie zawsze jest potrzebna, ponieważ liście są już słonawe))
  • 2 białe cebule - drobno posiekane
  • sok z 2 cytryn
  • 1/4 szklanki greckiej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymieszaj ryż, liście kopru włoskiego, kminek, pieprz, sól, cebulę a następnie odstaw.
  2. Liście winorośli dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz je na papierowych ręcznikach.
  3. Teraz nadziewamy liście à połóż je błyszczącą stroną na dłoni z łodygą skierowaną do siebie. Umieść łyżeczkę nadzienia na środku liścia i zagnij najpierw z jednej strony, potem z drugiej, a następnie zwiń w małą paczuszkę.
  4. Powtarzaj tą czynność, aż wszystkie liście zostaną wypełnione.
  5. Wyłóż dno (płytkiej) patelni warstwą liści winogron, by uniknąć ich przypalenia.
  6. Umieść przygotowane dolmades na patelni.
  7. Zalej je sokiem z jednej cytryny oraz wodą i odrobiną oliwy z oliwek tak, by były zakryte do połowy. Połóż najlepiej na nie płaski talerz, żeby dolmades były płaskie po wyjęciu z patelni.
  8. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut.
  9. Następnie zdejmij z patelni do naczynia do serwowania.
  10. Teraz zalej gotowe dolmades pozostałą częścią soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Το πιάτο είναι έτοιμο! (Danie gotowe! : ))

Podawaj je na ciepło lub na zimno!

Życzymy smacznego!

---

Po inne greckie produkty zapraszamy na www.grekosshop.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl