Pierwsza książka kucharska została napisana przez greckiego smakosza Archestratosa w 330 rpne, co sugeruje, że gotowanie zawsze miało znaczenie w greckim społeczeństwie.
Współcześni szefowie kuchni zawdzięczają Grekom tradycję swojego wysokiego, białego kapelusza szefa kuchni. W średniowieczu bracia zakonni, którzy przygotowywali potrawy w greckich klasztorach prawosławnych, nosili wysokie, białe kapelusze, aby odróżnić ich w swojej pracy od zwykłych mnichów, którzy nosili duże czarne kapelusze.
W dużym stopniu kuchnię wegetariańską można przypisać potrawom i przepisom pochodzącym z Grecji.
Wiele składników używanych we współczesnej kuchni greckiej było nieznanych w kraju aż do średniowiecza. Należą do nich ziemniaki, pomidory, szpinak, banany i inne, które przybyły do Grecji po odkryciu obu Ameryk - ich pochodzenie.
Greckie jedzenie jest proste i eleganckie, o subtelnych i mocnych smakach, o konsystencji od gładkiej do chrupiącej, świeże i ponadczasowe, pożywne i zdrowe. Przygotowywanie i delektowanie się greckim jedzeniem w dowolnym miejscu na świecie to pełna przygód podróż do kolebki cywilizacji i krainy bogów Olimpu. Odkrywanie, degustacja, doświadczanie greckiego jedzenia: naprawdę jedna z radości, którymi wszyscy możemy się dzielić.
Zapraszamy do naszego sklepu z oryginalnymi produktami greckimi --> www.grekosshop.pl