
Greckie jedzenie może być jednym z najprzyjemniejszych do gotowania. Aromatyczna, pełna świeżych składników i zazwyczaj zaskakująco łatwa, ta kuchnia jest wyrozumiała i może być świetnym pierwszym instruktorem, jeśli nie jesteś dobrze zorientowany w kuchni.
Nasza kolekcja przepisów poprowadzi Cię przez kilka z najłatwiejszych i najbardziej znanych greckich potraw. Od pysznych ciasteczek maślanych, przez ciasto szpinakowe, po ulubione dania główne z jagnięciną i wieprzowiną - mamy przepis na każdą okazję i smak.
Koulourakia, czyli greckie ciasteczka maślane z sezamem
Tradycyjnie wielkanocne ciasteczka Koulourakia są wspaniałymi smakołykami przez cały rok. Te maślane ciasteczka są półsłodkie z delikatnym smakiem masła i wanilii i są skręcone w zabawne kształty. To przyjemny przepis, a ponieważ twardnieją po upieczeniu, świetnie komponują się z kawą lub mlekiem.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 175 g masła
- 140 g cukru pudru
- 1 jajko
- 280 g mąki tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy lub cytryny
- 2 łyżeczki mielonych migdałów
- płatki migdałów do dekoracji
- odrobina Ouzo
Połącz wszystkie składniki – najlpeij osobno suche,a następnie dołącz mokre i ugnieć ciasto. Potem uformuj ciasteczka w supeł lub zrób podwójny skręt za pomocą tubki ciasta. Posmaruj je jajkiem i piecz przez 20 minut lub do zarumienienia. Gotowe w 45 minut.
Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.
Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia. Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas .
SMACZNEGO!
Zapraszamy do naszego sklepu z oryginalnymi produktami greckimi --> www.grekosshop.pl