Oliwa z oliwek to naturalny olej, który otrzymuje się poprzez proces tłoczenia całych oliwek. Oliwka to owoc rosnący na drzewach pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Ma niezwykle wyjątkowy i wyrafinowany smak, który zależny od kraju jej pochodzenia – niektóre oliwki są łagodne, inne oliwki są bardziej pieprzne, a nawet gorzkie. Techniki ich przetwarzania dają oliwy z oliwek różnych „gatunków”, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane. Oleje nierafinowane są czyste i nieprzetworzone, co oznacza, że w procesie ekstrakcji nie użyto ciepła ani chemikaliów - są to tzw. oliwy tłoczone na zimno. Daje to czystszy olej o mocniejszym smaku. Oleje rafinowane zostają poddane obróbce i zazwyczaj mają jaśniejszy kolor jak również łagodniejszy smak.
Zazwyczaj 1 płaska łyżka (11 ml)zawiera ok.:
- 99 kcal / 407 kJ
- 11g tłuszczu
- 6g nasyconych
- 0g jednonienasyconych
- 9g wielonienasyconych
- 56mg witaminy E
- 25 mg witamina K
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najmniej przetworzoną odmianą i uważana jest za najzdrowszy rodzaj oliwy z oliwek. Taka oliwa jest pozyskiwana naturalnymi, ale dość restrykcyjnymi metodami. Jest to bardzo ważne dla jej czystości i pewnych właściwości sensorycznych, takich jak smak i zapach. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bardzo zdrowa.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek extra virgin.
1. Oliwa poprawia pracę układu krwionośnego oraz serca
Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przeprowadzono wiele badań, które wykazały jej korzyści dla zdrowia serca. Oliwa ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi i poprawiania poziomu cholesterolu, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Badanie te wykazały również, że oliwa z oliwek była jedynym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zarówno udaru mózgu oraz chorób serca.
2. Oliwa z oliwek zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Uznaje się, że stany zapalne są jedną z głównych przyczyn naszych najbardziej przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym choroby Alzheimera i cukrzycy typu 2. Badania dotyczące roli przeciwutleniaczy i ich działania przeciwzapalnego, w tym kwasu oleinowego znajdującego się w oliwie z oliwek, wykazały, że odgrywają one znaczącą rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych i markera stanu zapalnego, znanego jako białko C-reaktywne (CRP). Oliwa jest bogata w polifenole, z których jeden to oleocanthal. Ten związek wydaje się mieć taką samą aktywność farmakologiczną jak ibuprofen i działa jako naturalny środek przeciwzapalny . Co ciekawe, ta użyteczna właściwość została powiązana z pozytywnymi zmianami u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
3. Oliwa z oliwek extra virgin poprawia nastrój :)
Odkryto, że oliwa z oliwek odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka depresji. Oczywiście powinny jej - oliwie - towarzyszyć zdrowa dieta bogata w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty i tłuste ryby.
4. Oliwa z oliwek wspiera działanie mózgu.
Badania wykazują, że w starszych populacjach dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek lub orzechami dawała wymierne efekty w funkcjach poznawczych mózgu i może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera.
5. Oliwa chroni przed przewlekłymi chorobami.
Wiele badań sugeruje, że oliwa z oliwek i jej wysoka zawartość polifenoli może działać ochronne przed cukrzycą typu 2 i niektórymi formami raka. Tutaj jednak wciąż prowadzone są badania klinicznie.
Kto może stosować oliwę i w jakich ilościach?
Oliwa z oliwek jest podstawą diety wielu najzdrowszych populacji na świecie. Dlatego jej wybór do zastosowania kuchni będzie dobry tak naprawdę dla każdego. Jednocześnie oliwa nie uczula i nie wywołuje reakcji alergicznych, a jedynie na pyłki drzewa oliwnego, ale nie samej oliwy z owoców. Pamiętajcie jednak, że oliwa z oliwek jest kaloryczna, należy więc ograniczyć jej spożycie, wybierając ją jako zamiennik innych tłuszczów stosowanych w diecie.
Na zdrowie! :)
Po najlepsze greckie oliwy z oliwek extra virgin zapraszamy do naszego sklepu --> https://grekosshop.pl/pl/c/OLIWY/16