Produkt dnia
Świąteczny Kosz Prezentowy II
Świąteczny Kosz Prezentowy II

160,00 zł

szt.
Świąteczny Kosz Prezentowy I
Świąteczny Kosz Prezentowy I

110,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy III
Świąteczny kosz prezentowy III

200,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy IV
Świąteczny kosz prezentowy IV

260,00 zł

szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pij grecką oliwę z oliwek extra virgin! Na zdrowie! 0
Benefity picia oliwy z oliwek extra virgin!

Oliwa z oliwek to naturalny olej, który otrzymuje się poprzez proces tłoczenia całych oliwek. Oliwka to owoc rosnący na drzewach pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Ma niezwykle wyjątkowy i wyrafinowany smak, który zależny od kraju jej pochodzenia – niektóre oliwki są łagodne, inne oliwki są bardziej pieprzne, a nawet gorzkie. Techniki ich przetwarzania dają oliwy z oliwek różnych „gatunków”, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane. Oleje nierafinowane są czyste i nieprzetworzone, co oznacza, że w procesie ekstrakcji nie użyto ciepła ani chemikaliów - są to tzw. oliwy tłoczone na zimno. Daje to czystszy olej o mocniejszym smaku. Oleje rafinowane zostają poddane obróbce i zazwyczaj mają jaśniejszy kolor jak również łagodniejszy smak.

Zazwyczaj 1 płaska łyżka (11 ml)zawiera ok.: 

  • 99 kcal / 407 kJ
  • 11g tłuszczu
  • 6g nasyconych
  • 0g jednonienasyconych
  • 9g wielonienasyconych
  • 56mg witaminy E
  • 25 mg witamina K

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najmniej przetworzoną odmianą i uważana jest za najzdrowszy rodzaj oliwy z oliwek. Taka oliwa jest pozyskiwana naturalnymi, ale dość restrykcyjnymi metodami. Jest to bardzo ważne dla jej czystości i pewnych właściwości sensorycznych, takich jak smak i zapach. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bardzo zdrowa.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek extra virgin.

1. Oliwa poprawia pracę układu krwionośnego oraz serca

Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przeprowadzono wiele badań, które wykazały jej korzyści dla zdrowia serca. Oliwa ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi i poprawiania poziomu cholesterolu, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Badanie te wykazały również, że oliwa z oliwek była jedynym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zarówno udaru mózgu oraz chorób serca.

2. Oliwa z oliwek zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Uznaje się, że stany zapalne są jedną z głównych przyczyn naszych najbardziej przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym choroby Alzheimera i cukrzycy typu 2. Badania dotyczące roli przeciwutleniaczy i ich działania przeciwzapalnego, w tym kwasu oleinowego znajdującego się w oliwie z oliwek, wykazały, że odgrywają one znaczącą rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych i markera stanu zapalnego, znanego jako białko C-reaktywne (CRP). Oliwa jest bogata w polifenole, z których jeden to oleocanthal. Ten związek wydaje się mieć taką samą aktywność farmakologiczną jak ibuprofen i działa jako naturalny środek przeciwzapalny . Co ciekawe, ta użyteczna właściwość została powiązana z pozytywnymi zmianami u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

3. Oliwa z oliwek extra virgin poprawia nastrój :)
Odkryto, że oliwa z oliwek odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka depresji. Oczywiście powinny jej - oliwie - towarzyszyć zdrowa dieta bogata w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty i tłuste ryby.

4. Oliwa z oliwek wspiera działanie mózgu.
Badania wykazują, że w starszych populacjach dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek lub orzechami dawała wymierne efekty w funkcjach poznawczych mózgu i może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera.

5. Oliwa chroni przed przewlekłymi chorobami.
Wiele badań sugeruje, że oliwa z oliwek i jej wysoka zawartość polifenoli może działać ochronne przed cukrzycą typu 2 i niektórymi formami raka. Tutaj jednak wciąż prowadzone są badania klinicznie.

Kto może stosować oliwę i w jakich ilościach?

Oliwa z oliwek jest podstawą diety wielu najzdrowszych populacji na świecie. Dlatego jej wybór do zastosowania kuchni będzie dobry tak naprawdę dla każdego. Jednocześnie oliwa nie uczula i nie wywołuje reakcji alergicznych, a jedynie na pyłki drzewa oliwnego, ale nie samej oliwy z owoców. Pamiętajcie jednak, że oliwa z oliwek jest kaloryczna, należy więc ograniczyć jej spożycie, wybierając ją jako zamiennik innych tłuszczów stosowanych w diecie.

Na zdrowie! :)

Po najlepsze greckie oliwy z oliwek extra virgin zapraszamy do naszego sklepu --> https://grekosshop.pl/pl/c/OLIWY/16

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl