Grecka kuchnia oferuje niezwykle bogatą i różnorodną gamę potraw i napojów, które są kulminacją dosłownie tysięcy lat życia, gotowania i jedzenia. Chociaż każdy grecki posiłek jest świeży i zachęcający, jest to również podróż do historii Grecji.
Najważniejsze składniki greckiej kuchnii.
Nazwy potraw, metody gotowania i podstawowe składniki niewiele się zmieniły w czasie. Chleb, oliwki (i oliwa z oliwek ) i wino stanowiły przez wiele stuleci tryptyk greckiej diety, podobnie jak dziś.
Grecja to kraj drobnych rolników, którzy produkują niesamowitą gamę serów , olejów, olejów, owoców, orzechów, zbóż, roślin strączkowych i warzyw, głównie produkowanych metodami ekologicznymi , uzupełnionych o szereg warzyw i ziół rosnących na wolności. Są to pokarmy, które stanowią podstawę tradycyjnej greckiej diety, do której dodają różnorodność i wartości odżywcze. Klimat Grecji jest idealny do uprawy drzew oliwnych i cytrynowych, produkujących dwa najważniejsze elementy kuchni greckiej. Przyprawy , czosnek i inne zioła, takie jak oregano, bazylia, mięta i tymianek, są szeroko stosowane, podobnie jak warzywa, takie jak bakłażan i cukinia, oraz wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe.
Ponieważ 20% Grecji stanowią wyspy - a żadna część greckiego kontynentu nie jest oddalona od morza o więcej niż 90 mil - ryby i owoce morza są popularną i powszechną częścią greckiej diety. Jagnięcina i koza (koźlęta) to tradycyjne mięso na święta i święta, a także drób, wołowina i wieprzowina.
Winnice pokrywają znaczną część pagórkowatego terenu Grecji, a kraj ten stał się znany z szerokiego wachlarza wyśmienitych win i alkoholi, w szczególności ouzo, likieru o smaku anyżu, który jest narodowym trunkiem.
Historia wpływów kulinarnych
Podczas gdy grecka kuchnia miała wpływ i była pod wpływem innych kultur, podobnie jak kuchnia większości krajów, wszystkich tych krajów, Grecja musi być przede wszystkim w szeregu posiadających kuchnię „fusion”, której można łatwo prześledzić wstecz do 350 pne
W 350 rpne, kiedy Aleksander Wielki rozszerzył zasięg imperium greckiego z Europy po Indie, grecka kuchnia wchłonęła pewne wpływy północne i wschodnie. W 146 rpne Grecja padła pod panowaniem Rzymian, co spowodowało połączenie wpływów rzymskich z grecką kuchnią. W 330 r. Cesarz Konstantyn przeniósł stolicę Cesarstwa Rzymskiego do Konstantynopola, zakładając Cesarstwo Bizantyjskie, które z kolei spadło pod Turków w 1453 r. I pozostało częścią Imperium Osmańskiego przez prawie 400 lat. W tym czasie potrawy musiały być znane pod tureckimi nazwami, nazwami, które pozostają do dziś dla wielu greckich klasyków.
Z każdą kolejną inwazją i osadą wpływały kulinarne wpływy - od Rzymian, Wenecjan, Bałkanów, Turków, Słowian, a nawet Anglików - a wiele greckich potraw ma nazwy wywodzące się z tych kultur, zwłaszcza Imperium Osmańskiego.
Dania o nazwach takich jak tzatziki (od tureckiego „cacik”), hummus (arabskie słowo oznaczające ciecierzycę) i dolmades (od tureckiej „dolmy”), które można znaleźć w kuchniach od Armenii po Egipt, znalazły również swój dom w Kuchnia grecka, przez setki lat dostosowywana do lokalnych gustów i tradycji, podobnie jak makaronia me kima (czyli sosy mięsne w stylu greckim do makaronów).
W tamtych czasach klasyczne elementy kuchni greckiej również wędrowały przez granice, adoptowane i adaptowane w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i ... wraz z Aleksandrem Wielkim, dalej na wschód.
Uwaga o hummusie: Hummus to danie z Bliskiego Wschodu, które kojarzy się z greckim jedzeniem tylko dlatego, że pojawia się w menu wielu greckich restauracji na całym świecie ... przywiezione tam przez restauratorów zaspokajających lokalne gusta.
Zapraszamy po greckie produkty do naszego sklepu --> www.grekosshop.pl