Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepis na jedną z popularniejszych potraw greckich 0
Przepis na jedną z popularniejszych potraw greckich

Oto przepis na jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej - musakę.

Składniki:

  • 2 bakłażany, pokrojone w plastry
  • 3 ziemniaki, pokrojone w plastry
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 g sera feta, rozdrobnionego

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  2. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje, a następnie dodaj pomidory, miętę i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ułóż na blasze bakłażany i ziemniaki, oprószone solą i pieprzem. Piecz przez około 20-25 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. W osobnym garnku przygotuj beszamel: rozpuszcz masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka pasta. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta i kremowa masa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wierzch musaki: w żaroodpornym naczyniu ułóż na dnie warstwę ziemniaków, a następnie pokryj warstwą mięsa. Na mięsie ułóż warstwę bakłażanów, a następnie ponownie warstwę mięsa. Na wierzchu połóż warstwę beszamelu i posyp ją rozdrobnionym serem feta.
  6. Piecz w piekarniku przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący. Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl