Herbatka górska swoją nazwę zawdzięcza miejscu z którego pochodzi. Gojnik, bo o nim właśnie mowa, rośnie na zboczach górskich, powyżej 1000 m, n.p.m. Gojnik znany jest również jako szałwia libańska i jest rośliną leczniczą, stosowaną od wieków. Największą popularnością cieszy się w rejonach Morza Śródziemnego, półwyspu Bałkańskiego oraz Bliskiego Wschodu.
Gojnik to roślina niewielkich rozmiarów, posiadająca najczęściej żółte kwiaty, ale są też odmiany z białymi lub purpurowymi kwiatami, ma podłużne liście pokryte drobnymi włoskami. To właśnie w kwiatostanach gojnika znajduje się najwięcej substancji działających prozdrowotnie.
Jakie jest zastosowanie herbatki górskiej GOJNIK?
W starożytności gojnik wykorzystywany był przez żołnierzy jako środek wspomagający gojenie się ran. Dzisiaj stawia się na jego inne właściwości prozdrowotne tj.:
- opóźnianie procesy starzenia się organizmu, poprzez eliminowanie wolnych rodników,
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- pozytywny wpływa na układ oddechowy,
- działanie przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- wsparcie układu moczowego,
- łagodzenie dolegliwości żołądkowych i jelitowych,
- wspieranie układ krążenia, poprzez regulację ciśnienia krwi oraz zapobiegania niedokrwistości,
- redukcja zmęczenia
- wzmacnianie sił witalnych,
- regulacja poziomu serotoniny oraz dopaminy, poprawiając tym samym nastrój i działając nieco uspakajająco.
Jak przygotować napar lub odwar z gojnika?
Napar z gojnika jest chyba najbardziej popularną formą spożycia. Aby przygotować napar z gojnika, zalej wrzątkiem (około 250 ml wody) 1 dużą łyżkę suszu i parz pod przykryciem około 5-10 minut. Tak przygotowaną herbatkę można pić samą, z cukrem, bez cukru, z miodem lub podawać z cytryną i miętą. Smak herbaty z szałwii libańskiej jest delikatny, orzeźwiający o lekko ziołowym posmaku.
Aby zachować jego najcenniejsze właściwości, należy wybierać zasuszone ziele w całości.
Z gojnika można również przygotować odwar. Wystarczy jedną łyżkę ziela zalać ok. 250 ml wody i gotować przez koło 3 minuty. Odwar można pić gorący lub przestudzony. Obie formy są równie zdrowe 😊
Herbatkę górską gojnik można spożywać codziennie, nie przekraczając trzech szklanek na dobę. Aby zauważyć dobroczynne działanie szałwii libańskiej należy pić ją systematycznie.
Pijcie gojnik na zdrowie!
Tutaj znajdziecie najlepszy gojnik, który pochodzi prosto z Grecji --> https://grekosshop.pl/pl/p/Gojnik-100-Herbatka-gorska-50g/135