Grecka kuchnia słynie z przypraw i ziół. To właśnie tym dodatkom zawdzięcza swój wyjątkowy zapach, aromat i smak. Grecy potrafią z najprostszej potrawy stworzyć kulinarne cudo, a jak to mówią w prostocie siła.
Jednym z głównym dodatków greckiej kuchni jest cytryna. Pojawia się praktycznie przy i w każdym daniu. Cytryna pojawia się w zupach, daniach głównych, przystawkach, deserach, a nawet przy cytrusach. Dzięki cytrynie greckie potrawy mają lekki, a zarazem wyrazisty i nieco pikantny smak. Nie bez przyczyny mówi się, że grecka kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie, co potwierdzają również lekarze i dietetycy. Witamina C zawarta w cytrynie to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Doskonale wpływa na pracę układu odpornościowego i krwionośnego. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze, spowalnia procesy starzenia się skóry, przyspiesza gojenie ran i reguluje produkcję kolagenu. Jest też wspaniałym antyoksydantem, obniżającym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dlatego odrobina cytryny do potrawy greckiej nigdy nie zaszkodzi.
Warto też wspomnieć o cynamonie i to nie tylko w greckich słodkościach, ale i sosach bądź zupach np. pomidorowych. Kolejnym aromatem w greckiej kuchni jest czosnek. Najczęściej możemy go znaleźć w tzatzikach bądź sosach jogurtowych. Czosnek często też jest używany jako przystawka.
Grecy uwielbiają zioła i nie odmierzają ich specjalnie dosypując je do potraw. Jednym z najpopularniejszych ziół, które Grecy używają jest oregano, a którego smak i zapach idealnie pasuje do wielu warzyw, mięs, czy sałatek. Tak samo często na greckich stołach czuć tymianek, który Grecy dodają głównie do grzybów, bakłażanów i ziemniaków. Wśród popularnych ziół kuchni greckiej, kuchni śródziemnomorskiej znajdziemy również miętę – dodawaną najczęściej do jagnięciny, pietruszkę, pietruszkę, bazylię, koper, anyż i rozmaryn.
Zatem bierzmy przykład z Greków i korzystajmy z darów natury!
Zapraszamy Was do naszego sklepu, po oryginalne greckie produkty! :)