Produkt dnia
Świąteczny Kosz Prezentowy II
Świąteczny Kosz Prezentowy II

160,00 zł

szt.
Świąteczny Kosz Prezentowy I
Świąteczny Kosz Prezentowy I

110,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy III
Świąteczny kosz prezentowy III

200,00 zł

szt.
Świąteczny kosz prezentowy IV
Świąteczny kosz prezentowy IV

260,00 zł

szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Feta dumą narodową Greków 0
Feta dumą narodową Greków

Najwcześniejsze wzmianki o wytwarzaniu sera można znaleźć w starożytnej Grecji, a dokładnie w „Odysei ” Homera.  Bohater greckiego eposu Cyklop Polifem jako pierwszy przygotowuje praprzodka fety, który przewożąc owcze mleko  w skórzanych workach pewnego dnia zauważa, że mleko zsiadło i przybrało stałą formę, a w dodatku świetnie smakowało. Oczywiście ten czas nie jest tak naprawdę do zweryfikowania, ale według różnych odniesień bibliograficznych i naukowych produkcja fety jest znana przynajmniej od tego czasu. Są też pewne zapisy z okresu archaicznego, iż starożytni Grecy produkowali pewien rodzaj fety z mleka owczego, stosując technikę Polifema, ale wówczas feta nazywana była jeszcze serem. 

Pierwsze wzmianki już nie o samym serze, ale o serze feta pojawiły się w czasach bizantyjskich. Włoski podróżnik Pietro Casola, który odwiedził kreteński Heraklion pod koniec XV w. opisał dokładnie produkcję fety oraz jej przechowywanie w solance. Dlatego ser feta tak bardzo kojarzony jest właśnie z Kretą. Dopiero kilka wieków później Grecy zaczęli używać sformułowania „feta” (dosłownie „plaster”), która prawdopodobnie może odnosić się do krojenia sera, jego przechowywania w pojemnikach bądź podawania w formie cienkich plasterków.

Wg przepisu starożytnych Greków fetę wytwarzało się poprzez podgrzewanie na słońcu zbiornika z owczym mlekiem i jak tylko mleko zostało zredukowane, pozostawał miękki twaróg. Następnie ser wyciskało się z pozostałości płynu, przekładało do lnianych worków, które potem wisiały przez kilka dni w cieniu. Potem trzeba pokroić ser na kilka kawałków, dodać soli i trzymać w suchym miejscu przez kolejny dzień.

Fetę  wytwarza się z mleka owczego, ale czasem dodaje się do niej również mleko kozie. Prawodawstwo UE mówi o tym, że tylko sery produkowane w tradycyjny sposób i tylko na niektórych obszarach Grecji i wyspie Lesbos mogą nosić nazwę „feta”. UE nakazuje również, aby w składzie fety było do 30 % mleka koziego by można było mówić o produkcie objętym chronioną nazwą pochodzenia (PDO) i musi ono pochodzić z tego samego obszaru, co mleko owcze. Zakazuje się również zastosowania jakichkolwiek konserwantów i barwników.  Od 2002 roku feta jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia.

Od 2002 roku feta jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia. Zgodnie z prawem UE feta jest to miękki biały ser z mleka owczego lub mieszanki koziej (nie więcej niż 30%) w którym surowo zabrania się zastosowania jakichkolwiek konserwantów i barwników. Feta jest bardzo odżywczym produktem, który zawiera duże ilości białka, wapnia oraz witaminy A, D, B2. Smak tego sera jest lekko słony i kwaśny.

Feta od początku XX wieku stała się głównym składnikiem kuchni i tradycji greckiej. A warto podkreślić, że Grecy są wierni swoim tradycjom, dlatego feta jest ich dumą. Feta stanowi większą część greckich posiłków. Jest jedzona zarówno na ciepło jak i na zimno, może być przystawką, częścią potrawy jak np. sałatki greckiej, ale może stanowić również danie główne. Jest to produkt szeroko eksportowany i znany na całym świecie. Oczywiście Grecy, pod względem spożycia ilości fety, zajmują zaszczytne pierwsze miejsce wraz z Francuzami.

Zapraszamy Was po oryginalne #greckie fety do naszego sklepu --> Oryginalne greckie fety

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl