Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Grecka baklava, grecka słodycz! 0
Grecka baklava

Skąd pochodzi baclava?

Na temat historii pochodzenia baklavy krąży wiele opowieści. Grecja i Turcja wiele lat spierały się o to, gdzie wszystko się zaczęło. Najwięcej historycznych faktów wskazuje na Grecję i o tym piszą historycy. Ponoć jeszcze w starożytnej Grecji wytwarzano tzw. "gastrin". Był to deser, który do złudzenia przypominał właśnie baklavę. To jednak nie przekonało Turków i wciąż mówili, że to ich deser. Największym wkładem Greków w rozwój Baklava było stworzenie techniki ciasta, która pozwalała na zwijanie ciasta tak cienkiego jak liść. Nazwa „phyllo” pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść”. Pod koniec XVIII wieku Guillaume, były cukiernik francuskiej królowej Marii Antoniny przebywający na wygnaniu stworzyła technikę cięcia i składania kwadratów z baklawy. Jego baklawa nazywana była „ Frenk Baklava ” lub „ Pałacowa Baklava ”. Do ostatnich dni panowania osmańskiego turecka baklava była w pałacowej kuchni najpopularniejszym deserem, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje. Z historycznych dokumentów i zapisków można wyczytać, baklava jest w menu ostatniego obiadu osmańskiego sułtana Vahdettina w piątek, 30 kwietnia 1336 (1920) w Pałacu Yıldız.

Prawie wszystkie społeczeństwa na Bliskim Wschodzie, we wschodniej części Morza Śródziemnego oraz na Bałkanach i na Kaukazie: Turcy, Arabowie, Żydzi, Grecy, Bułgarzy, Ormianie wprowadzają baklawę jako tradycyjny deser. Biorąc pod uwagę, że regiony te były kiedyś włączone do geografii osmańskiej, baklava jest opisywana jako deser osmański. Jednak ze względu na postrzeganie Imperium Osmańskiego jako tureckiego, niestety nie spotyka się to z przychylnością Greków. Spór o baklavę i jej pochodzenie ostatecznie rozstrzygnęła Unia Europejska, która 8 sierpnia 2013 r. zarejestrowała, że baklava to turecki deser .

Z czego zrobiona jest baclava?

W Grecji baklava występuje w wielu regionalnych postaciach, pod różnymi nazwami, takimi jak samousades , zournadakia , czy masourakia. W południowej Grecji Klasyczną baklawę wytwarza się głównie z posiekanych migdałów, na północy natomiast z orzechów włoskich. Zdarza się jednak, że niektóre przepisy wykorzystują orzechy laskowe, sezam, a nawet rodzynki. Baklava pistacjowa jest bardziej tradycją turecką, bliskowschodnią i północnoafrykańską, ale można ją też znaleźć w Atenach. Po iście grecką baklawę najlepiej udać się do Afoi Asimakopouloi, gdzie ciasto filo wykonuje się z własnego, domowego masła. Prawda, że brzmi zachęcająco? :)  Grecy nazywają baklavę „siropiastą”, czyli "syropowym deserem". Dlaczego? Ponieważ są nasączone i oblane syropem miodowym. Do  wyjątkowo syropowatych ciast należą portokalopita , karidopita czy giaourtopita oraz kataifi , saragli i gianniotiko. Wspólną cechą wszystkich tych deserów jest oczywiście syrop, który sprawia, że ich słodkości nie ma końca! Słodkościom tym również trudno się oprzeć!

Spory o jej pochodzenie nie mają na szczęście wpływu na smak baklava, bo wciąż jest, ma się dobrze i jest przepyszna :) Jedyne co, to zmienia się nieco jej skład i forma, w zależności od tego czy przygotowują ją Grecy, Turcy, czy też inny kraj Bliskiego Wschodu. My zdecydowanie cieszymy się, że ten fantastyczny produkt ma tak bogatą historię i jest! 

Zapraszamy do naszego sklepu po tradycjną, grecką baclavę :) --> Greckie baklavy

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl