Suszone pomidory 1,2 kg netto
Opis
Antipasti w kuchni greckiej to lekka przekąska, podawana na zimno przed głównym posiłkiem. Będąc w Grecji możemy być pewni, że w każdej restauracji zostaniemy poczęstowani antipasti. Jednym z najbardziej popularnych antipasti w Grecji są papryczki czereśniowe. Mają one słodko-pikantny smak i faszerowane są greckim twarożkiem z jogurtem, doskonale przyprawionym czosnkiem i ziołami. Całość zanurzona jest w oliwie ze słonecznika. Ten przysmak doskonale komponuje się z wszelkimi wędlinami oraz potrawami mięsnymi . Jest też idealnym dodatkiem do makaronów, dań z roślin strączkowych np. fasoli, oraz sałat i pieczonych warzyw np. bakłażan lub cukinia. Papryczki sweet cherry są także dopełnieniem do win i pozostawią wspaniałe wrażenie nawet na najbardziej wymagających konsumentach.
Słowo „antipasto” pochodzi od łacińskiego rdzenia „anty”, co oznacza „przed”, natomiast „pastus” oznacza „posiłek”. Zatem antipasto odnosi się do dania, które poprzedza wszystkie pozostałe. Dodanie antipasto do kanapki z grillowanym serem nada jej wyrazisty pikantny smak. Antipasti można również stosować jako dodatek do serwowania potraw z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Podawaj je np. z krakersami lub świeżym chlebem. Antipasti wspaniale dodają smaku daniom z roślin strączkowych, a także ryb. Zawinięte w bekon i grillowane przez chwilę staną się wyrafinowanym śródziemnomorskim daniem. Całość dopełni dobre wino, ouzo lub tsipouro.
- Składniki: olej słonecznikowy, suszone pomidory (woda, sól, podpuszczka, uwodorniony tłuszcz 20%), chlorek wapnia, kwasek mlekowy, benzoesan sodu, sorbinian potasu, seler.
- Olej słonecznikowy: 45 %
- Suszone pomidory: 27,5%
- Waga netto 1,2 kg,
- Waga brutto 1,83 kg
- Gramatura, kaloryczność oraz data przydatności do spożycia: na opakowaniu.
- Dystrybutor: Grekos Shop Odyseas Doumas.
- Wyprodukowano w Grecji.