Ser Halloumi z chilli 200g
Opis
Ser halloumi z chilli 200g
Halloumi to cypryjski ser znany praktycznie na całym świecie. Charakteryzuje się półtwardą i gumowatą konsystencją i jest spożywany jako alternatywa dla tradycyjnego sera, ze względu na wysoką temperaturę topnienia. Halloumi jest produkowany przez Cypryjczyków od wielu stuleci i jest ważną częścią ich kultury, a także diety. Cypryjczycy zawsze mają w domu grill i ser halloumi. Halloumi jest również spożywany przy specjalnych okazjach i jest ważną częścią niektórych cypryjskich wydarzeń. Od wielu lat ser halloumi jest używany jako główny składnik w cypryjskie gospodarstwie domowym i może być spożywany na kilka sposobów: na ciepło, jak i na zimno. Jest to szczególnie popularny dodatek w miesiącach letnich, hallloumi można zjeść obok zimnego arbuza jako orzeźwiający smakołyk, w kanapkach, w sałatkach lub jako element tradycyjnego cypryjskiego śniadania. Najpopularniejszym jednak sposobem na zjedzenie sera halloumi na ciepło jest jego grillowanie lub smażenie. Wielu a z nas wie, że świetnie też smakuje w toście lub kanapce. Cypryjczycy również lubią dodawać halloumi do zup, w dolmades, czyli małych "gołąbkach" owiniętych liśćmi winorośli, zwykle nadziewanych ryżem i/lub różnymi warzywami. Równie dobrze smakuje grillowany lub smażonego jako dodatek do burgerów, na wierzchu makaronu lub w cieście.
Co ważne, ser halloumi ma w sobie wiele wartości odżywczych oraz witamin, w związku z czym jest bardzo zdrowy. Zawiera m.in.:
- witaminy z grupy B,
- witaminy A, D, E, K,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- sód.
Wartości odżywcze na 100g / 100ml:
-
- Wartość kaloryczna 1347 kJ / 322 kcal
- Tłuszcze: 26 g
- Węglowodany: 1,8g
- Białko: 22g
- Sól: 2,8g
- Pojemność opakowania: 0,200 kg
- Pochodzenie produktu: Grecja Cypr
- Dystrybutor: Grekos Shop Odyseas Doumas