Ser Graviera PDO 300g
Opis
Ser Graviera PDO 300g
Kreta to takie miejsce na świecie, gdzie spożywa się ogromne ilości sera. Zamiast mleka Kreteńczycy uwielbiają właśnie sery. Produkty mleczne na wyspie są podstawą wielu dań tradycyjnej kuchni kreteńskiej. Ser Graviera to jeden z najpopularniejszych serów na Krecie. Znany jest z doskonałej jakości, tradycyjnego sposobu produkcji, czystych składników i wyjątkowego, przyjemnego smaku. Mleko jest najpierw pasteryzowane, a następnie, z dodatkiem kultury bakterii, podgrzewane do określonej temperatury, by tym sposobem otrzymać fantastyczny ser Graviera. Kreteński ser Graviera jest określany jako twardy ser stołowy i jest symbolem tradycyjnej kreteńskiej diety z ogromną, wielowiekową historią produkcji właśnie na wyspie. Ma kolor jasnożółty lub lekko biały, z małymi okrągłymi otworami oraz naturalną skórką. Jego smak jest przyjemny, subtelny i lekko słonawy, o bogatym aromacie. Ser Graviera można spożywać samodzielnie jako przekąskę, z chlebem, sucharkami, z sałatkami, z makaronem, kanapkami a nawet miodem. Tak naprawdę ten ser może towarzyszyć wszystkim potrawom na naszym stole.
Składniki: ser twardy I klasa z mlekiem kozim i owczym (z Grecji), podpuszczka, kultura starterowa, sól, bez konserwantów.
- Wartości odżywcze na 100g / 100ml:
- Wartość kaloryczna 1669 kJ / 402 kcal
- Tłuszcze: 31,7 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 21,0 g
- Węglowodany: 2,9g
- w tym cukry 0,4g
- Białko: 26,3g
- Sól: 1,8g
- Pojemność opakowania: 0,240 kg
- Pochodzenie produktu: Grecja
- Dystrybutor: Grekos Shop Odyseas Doumas