Oliwki kalamon krojone 1 kg netto
Opis
Oliwki kalamon krojone 1 kg netto
Oliwki kalamon to doskonała odmiana oliwek stołowych uprawianych głównie na Peloponezie i w szerszym obszarze Agrinio. Dojrzałe owoce mają duży rozmiar, czarny kolor, bogaty smak i twardą teksturę. Ta odmiana to także najsłynniejsze na świecie oliwki stołowe. Oliwki są bogate w składniki odżywcze. Zawierają znaczne ilości witaminy A i karotenoidów oraz niewielkie ilości witamin B1, B6 i B12. Oliwki czarne są bogatsze w całkowite tokoferole i są jedynymi zawierającymi β-tokoferole i α-tokotrienole oraz stosunkowo wysoką zawartość karotenoidów i głównie β-karotenu (prowitamina A). Pierwiastkami śladowymi oliwek są potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez, podczas gdy te konserwowane w solance zawierają duże ilości sodu.
Oliwki Kalamon produkowane są głównie w Grecji. Ten rodzaj oliwek jest uważany za lepszą odmianę jadalnych oliwek, które kwitną w suchym środowisku z suchą i niską wilgotnością gleby, aby owoce mogły dobrze się rozwijać i rosnąć. Oliwki Kalamon są znane w innych częściach świata jako oliwki Kalamata. Oliwki Kalamon lub Kalamata to najpopularniejsza odmiana oliwek szeroko stosowana w kuchni i jako składnik wielu potraw śródziemnomorskich. Oliwki Kalamon są jednym z najlepiej eksportowanych artykułów spożywczych z Grecji na całym świecie.
- Skład: oliwki kalamon krojone, ocet winny, olej słonecznikowy, woda sól.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Energia 996 Kj / 238 Kcal
- Tłuszcz 25g
- Tłuszcze nasycone 2.5g
- Węglowodany 6.7g
- Cukier 0.0g
- Błonnik pokarmowy 6.7g
- Białko 1.3g
- Sól 4.5g
Zachęcamy państwa do wypróbowania tych niepowtarzalnych w smaku oliwek z życzymy smacznego!