Jedzenie starożytnej Grecji były zróżnicowane, z koncentracją na warzywa, rośliny strączkowe, owoce, ryby, a wybór mięs pieczone na pluje, gotowane lub gotowane w kuchenkach. Podczas gdy zwykły człowiek jadł jaja przepiórcze i kury, rośliny strączkowe, oliwki i, co najważniejsze, chleb z jęczmienia, mięso było zarezerwowane dla bogatych. Woda i wino były powszechne przez cały dzień. Ponieważ cukier nie był znany, miód był słodzikiem większości deserów.
Niektóre zwyczaje mogą wydawać się dziś dziwne, jak gotowanie ryby z serem lub polewanie wina. To, co charakteryzowało starożytne greckie jedzenie, to prostota i to, jak najlepsze z kilku składników. W naszej kolekcji znajdują się dania z tamtych czasów, więc możesz wnieść na swój stół trochę historii w postaci smacznych zup, deserów i napojów.
Pasteli (cukierki z miodem sezamowym)
Znajdź te sezamowe batony miodowe w dowolnym miejscu na rynkach w całej Grecji. Różnica między starodawną recepturą a obecnie stosowaną polega na tym, że dawniej nie było rafinowanego cukru, a stosowany dziś cukier utwardza batoniki i sprawia, że są chrupiące. Starożytna wersja była chewier i zawierała tylko miód i nasiona sezamu. Do naszego przepisu polecamy zaszaleć na miodzie i zakupić dobrej jakości miód tymiankowy, polny, sosnowy lub kasztanowy. Ugotuj miód do wrzenia i dodaj nasiona, aż znów się zagotuje. Ostudź i przenieś do tacy pokrytej papierem do pieczenia. Po stwardnieniu w lodówce pokrój i podawaj.
Petimezi (syrop winogronowy)
Moszcz winogronowy jest używany do produkcji petimezi , syropu winogronowego znanego od czasów starożytnych, który jest używany jako syrop klonowy, w puddingu winogronowym ( moustalevria ), różnych rodzajach słodyczy lub do jogurtu, naleśników lub sera. Do tego przepisu potrzebujesz albo moszczu winogronowego z naszego przepisu, albo 65 funtów winogron, aby uzyskać około 3 galonów syropu. Ponieważ petimezi było robione w czasie żniw, nie było trudno znaleźć tak dużo owoców. Obecnie można trzecią ilość, używając 21,5 funta winogron i zaledwie 1/4 szklanki popiołu drzewnego, aby pomóc zebrać zanieczyszczenia. Po zmiażdżeniu owoców i usunięciu nasion i miąższu zmniejszaj, aż uzyskasz 1 galon syropu, który możesz podzielić na mniejsze butelki i podarować rodzinie i przyjaciołom.
Moszcz winogronowy
Moustos, moszcz winogronowy, powstaje z soku wyciskanego ze świeżych winogron. Jest to robione w dużych ilościach podczas wrześniowych zbiorów winogron w Grecji i może być zabawną rozrywką rodzinną, w której każdy może dosłownie tupać po całym miejscu! Do tego przepisu będziesz potrzebować dużej wanny i 10 do 11 funtów winogron, chociaż możesz zrobić więcej i podarować rodzinie i przyjaciołom jako prezent. Potrzebujesz popiołu drzewnego do zrobienia moszczu winogronowego. Kiedy ugotujesz moszcz i dodasz popiół drzewny, pomagają one wyłapać osad i nieczystości z pokruszonych winogron i działają jak magnes, wypuszczając na powierzchnię niechciane kawałki, które następnie zgarniesz i wyrzucisz. Ten starożytny proces czyszczenia moszczu popiołem był używany przez starożytnych Greków. Moszcz ugotuje się w zaledwie 20 minut, ale całkowity czas zależy od tego, jak energiczny jesteś podczas miażdżenia winogron!
Oliwki
Często najbardziej apetyczne dania to te, które zawierają bardzo mało elementów, dzięki czemu każdy składnik jest widoczny. Prosta miska marynowanych oliwek może być orzeźwiającą i niesamowitą przystawką na całonocną kolację złożoną z różnych dań. Bogactwo drzew oliwnych w Grecji sprawia, że oliwki i oliwa z oliwek są podstawowymi produktami. Coś tak prostego, jak to, przedstawia historię narodu, który przyjął dary natury i przekształcił je w dumę narodową.
Ten przepis może być czasochłonny i może trwać miesiąc. Najpierw należy peklować oliwki przez kilka tygodni, a następnie marynować je w occie, soli, oregano, ćwiartkach cytryny, czosnku i oliwie przez co najmniej tydzień.
Zapraszamy do naszego sklepu z oryginalnymi produktami greckimi --> www.grekosshop.pl