
Producent
Cena
-
od
do
Oliwki to małe owoce rosnące na drzewach oliwnych. Należą do grupy owoców zwanych pestkowcami lub pestkowymi i są spokrewnione z mango, wiśniami, brzoskwiniami, migdałami i pistacjami. Oliwki są bogate w witaminę E i inne silne przeciwutleniacze. Badania pokazują, że mają niesamowite działanie na serce, mogą chronić przed osteoporozą i rakiem. Zdrowe tłuszcze zawarte w oliwkach są pozyskiwane w celu produkcji oliwy z oliwek, jednego z kluczowych składników niezwykle zdrowej śródziemnomorskiej diety. Oliwki najczęściej używane są w sałatkach, kanapkach i tapenadach. Przeciętna oliwka waży około 3-5 gramów. Niektóre niedojrzałe oliwki są zielone i czarne, gdy dojrzewają. Inne pozostają zielone, nawet gdy są w pełni dojrzałe. W regionie śródziemnomorskim 90% oliwek jest wykorzystywanych do produkcji oliwy z oliwek. Ponadto oliwki zawierają: wit. E, żelazo, miedź, wapń, sód, oleuropeine, hydroksytyrosol, tyrosol, kwas oleanolowy, kwercytynę i wiele innych, bogatych składników odżywczych i witamin.